FCC: oświadczenie PKP PLK nt. E59 nieskuteczne

19 lutego 2015 | Autor:

Konsorcjum firm FCC – AZVI – DECOMA, odpowiedzialne za modernizację 32-kilometrowego fragmentu linii E59 Poznań – Czempiń kategorycznie odmawia uznania zasadności pisma PKP PLK, w którym zarządca informuje o wypowiedzeniu umowy wykonawcom na prowadzenie robót na tym odcinku. Wykonawcy twierdzą, że PKP PLK złożyło je po tym, jak konsorcjum zaczęło domagać się gwarancji zapłaty oraz pełnej wypłaty należnego wynagrodzenia.

Fot. Dominik Skudlarski

Konsorcjum dodaje, że decyzja PKP PLK to również reakcja na kategoryczną odmowę tolerowania przez wykonawców „(...) sytuacji, w której PKP PLK (a) uchyla się od pełnej zapłaty należnego FCC – AZVI – DECOMA wynagrodzenia – zmuszając nas do współfinansowania robót; (b) usiłuje obarczyć FCC – AZVI – DECOMA wszelkimi negatywnymi konsekwencjami własnych uchybień i zaniedbań – które doprowadziły do opóźnienia projektu.

Jako główne uchybienia ze strony PKP PLK przy tym projekcie konsorcjum podaje: niedostarczenie przez zarządcę infrastruktury kolejowej pozwoleń na budowę, niezbędnych do podjęcia prac przez konsorcjum; dostarczona przez PKP PLK dokumentacja projektowa zawierała poważne błędy i braki (np. projekt zakładał wycinkę ok. 3 tys. drzew, a w rzeczywistości trzeba było wyciąć ponad 41 tys. sztuk); niewłaściwie realizowany harmonogram prac oraz nieskoordynowane działania spółek i jednostek organizacyjnych PKP PLK.

Konsorcjum utrzymuje, że wielokrotnie proponowało PKP PLK rozwiązania, mające doprowadzić do zniwelowania opóźnień w realizacji inwestycji, ale zamawiający nie wykazywał nimi zainteresowania.

Wykonawcy podkreślają również, że konflikt pogłębiło również notoryczne uchylanie się PKP PLK od zapłaty całości należnego im wynagrodzenia oraz „(...) tolerowanie praktyki Inżyniera polegającej na formułowaniu dodatkowych, nieprzewidzianych Umową, warunków uzyskania pełne płatności”.

„Gdy, działając w celu ochrony naszych interesów (a więc i interesów naszych pracowników i podwykonawców) zażądaliśmy od PKP PLK gwarancji zapłaty, złożyło ono oświadczenie o odstąpieniu od Umowy – które jest bezskuteczne z mocy bezwzględnie obowiązujących przepisów prawa, które mają na celu ochronę wykonawcy domagającego się gwarancji zapłaty” - czytamy w oświadczeniu.

Konsorcjum podtrzymuje, że PKP PLK nie jest uprawnione do odstąpienia od Umowy, która wciąż wiąże strony. Deklaruje zarazem, że jest gotowe do kontynuowania prac modernizacyjnych na E59.

Dzisiaj PKP Polskie Linie Kolejowe poinformowały o rozwiązaniu umowy z FCC Construcción na modernizację 32-kilometrowego fragmentu linii kolejowej E59 na odcinku Poznań – Czempiń. Zarządca infrastruktury twierdzi, że pomimo wielu wezwań do podjęcia działań naprawczych i wsparcia udzielanego przez zamawiającego, firma nie realizowała kontraktu zgodnie z harmonogramem.