Postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko Prezesa Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

18 lutego 2024 | Źródło: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Rada Nadzorcza PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej także „Spółka”) ogłasza o wszczęciu postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko Prezesa Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Fot. Archiwum KK

Rada Nadzorcza zaprasza do składania zgłoszeń w postępowaniu kwalifikacyjnym na stanowisko Prezesa Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

1. Kandydatem na stanowisko Prezesa Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. może być osoba, która spełnia łącznie następujące warunki:

1) posiada wykształcenie wyższe lub wykształcenie wyższe uzyskane za granicą uznane w Rzeczypospolitej Polskiej, na podstawie przepisów odrębnych;

2) posiada co najmniej 5-letni okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania, spółdzielczej umowy o pracę, lub świadczenia usług na podstawie innej umowy lub wykonywania działalności gospodarczej na własny rachunek;

3) posiada co najmniej 3-letnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych lub samodzielnych albo wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek;

4) posiada co najmniej roczne doświadczenie w zakresie zarządzania w przedsiębiorstwie spełniającym, w co najmniej w jednym roku obrotowym, następujące przesłanki:

a)  zatrudniało średniorocznie co najmniej 251 pracowników,

b)  osiągnęło roczny obrót netto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz operacji finansowych wyższy niż równowartość w złotych 50 milionów euro,

c)   sumy aktywów jego bilansu sporządzonego na koniec jednego z tych lat obrotowych były wyższe niż równowartość w złotych 43 milionów euro;

5) nie była skazana prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwa i przestępstwa skarbowe;

6) korzysta z pełni praw publicznych oraz posiada pełną zdolność do czynności prawnych;

7) nie podlega określonym w przepisach prawa ograniczeniom lub zakazom zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach handlowych, w tym wynikających z ustawy z dnia 16 grudnia 2016 r. o zasadach zarządzania mieniem państwowym;

8) złożyła właściwemu organowi oświadczenie lustracyjne (dotyczy kandydatów urodzonych przed 1 sierpnia 1972 r.), o którym mowa w ustawie z dnia
18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów;

9) posiada znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym;

10) jej stan zdrowia umożliwia pełnienie funkcji członka Zarządu.

2. Pisemne zgłoszenia kandydatów powinny zawierać:

1) określenie stanowiska, na które kandyduje;

2) podpisany własnoręcznie list motywacyjny;

3) podpisany własnoręcznie życiorys zawodowy (z podaniem adresu korespondencyjnego, adresu e-mail oraz numeru telefonu);

4) aktualny (wydany nie później niż na 30 dni przed upływem terminu do składania zgłoszeń) oryginał zaświadczenia o niekaralności;

5) poświadczone kopie następujących dokumentów:

a) dyplomu ukończenia studiów wyższych lub innego dokumentu poświadczającego wykształcenie wyższe uzyskane za granicą uznane w Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie przepisów odrębnych,

b) świadectw pracy, zaświadczeń o zatrudnieniu, dokumentów poświadczających prowadzenie działalności gospodarczej na własny rachunek lub dokumentów poświadczających świadczenie usług na podstawie innej umowy;

6) podpisane własnoręcznie oświadczenie o:

a) ukończeniu studiów wyższych lub uzyskaniu wykształcenia wyższego uzyskanego za granicą uznanego w Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie przepisów odrębnych,

b) stażu pracy oraz wymaganym doświadczeniu, w tym wskazanie podmiotu oraz danych odnoszących się do wymaganej skali działalności przedsiębiorstwa (wielkość zatrudnienia, roczny obrót netto, suma aktywów),

c) korzystaniu z pełni praw publicznych,

d) posiadaniu pełnej zdolności do czynności prawnych,

e) niepodleganiu określonym w przepisach prawa ograniczeniom i zakazom zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach handlowych, w tym wynikających z ustawy z dnia 16 grudnia 2016 r. o zasadach zarządzania mieniem państwowym,

f)  toczących się postępowaniach karnych i postępowaniach w sprawach o przestępstwa skarbowe wobec kandydata,

g) sankcjach administracyjnych nałożonych na kandydata lub inne podmioty w związku z zakresem odpowiedzialności kandydata,

h) uchwałach dotyczących absolutorium w związku z pełnieniem funkcji w organach innych podmiotów, jeżeli kandydat pełnił taką funkcję (za wszystkie okresy, w których pełnił taką funkcję),

i) wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w zakresie niezbędnym do przeprowadzenia postępowania kwalifikacyjnego, stanowiące załącznik do ogłoszenia,

j) złożeniu właściwemu organowi oświadczenia lustracyjnego (dotyczy kandydatów urodzonych przed 1 sierpnia 1972 r.), o którym mowa
w ustawie z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów,

k) znajomości języka angielskiego w stopniu komunikatywnym,

l)  stanie zdrowia umożliwiającym pełnienie funkcji członka Zarządu;

7) inne dokumenty potwierdzające dodatkowe kwalifikacje i umiejętności.

3. Odpisy dokumentów, o których mowa w ust. 2 pkt 5 mogą być poświadczone przez kandydata, jednakże oryginały lub urzędowe odpisy tych dokumentów kandydat jest zobowiązany przedstawić Radzie Nadzorczej najpóźniej w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej, pod rygorem wykluczenia z dalszego postępowania kwalifikacyjnego.

4. Zgłoszenia kandydatów winny być doręczone do Centrali Spółki PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., 03 – 734 Warszawa, ul. Targowa 74, parter pok. 06, skrzydło E, w zaklejonych kopertach z dopiskiem „Postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko Prezesa Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.” w terminie do  dnia 4 marca 2024 r. do godz. 12.00.

Przyjmujący zgłoszenie wyda, na żądanie, pisemne potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia zawierające datę i godzinę przyjęcia.

Zgłoszenia mogą być również przesłane pocztą kurierską lub listem poleconym na adres Centrali Spółki: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., 03 – 734 Warszawa ul. Targowa 74, parter pok. 06, skrzydło E. Decyduje termin wpływu zgłoszenia pod wskazany powyżej adres.

5. Informacje finansowe o Spółce, w zakresie przekazywanym z mocy prawa sądowi rejestrowemu, będą dostępne w siedzibie Spółki po uprzednim umówieniu, w terminie do 1 marca 2024 r. do godz. 15.00. Osobą upoważnioną do udostępniania dokumentów jest  Magdalena Jagielska tel. kom. +48 666030307. Wskazane dokumenty można samodzielnie pobrać pod adresem: https://ekrs.ms.gov.pl/rdf/pd/search_df.