Zdrowe żywienie w czeskich pociągach

Zdrowe żywienie w czeskich pociągach

26 stycznia 2015 | Autor:
PODZIEL SIĘ

W połowie stycznia České dráhy wprowadziły w wagonach restauracyjnych menu zimowe. Jest to element zakrojonej na szerszą skalę przebudowy oferty gastronomicznej w czeskich pociągach.

Fot. wikimedia.org/Miďonek

Wagony restauracyjne i barowe w pociągach Českých drah są obsługiwane przez firmę JLV (dziś prywatną, wyodrębnioną ze struktury ČD) pod nazwą handlową ČD Restaurant. Prowadzone są głównie w międzynarodowych składach EC i RegioJet, czasem w międzynarodowych ekspresach, zaś w ruchu krajowym w pociągach SC Pendolino.

Do niedawna oferowano w nich głównie typowe dania czeskiej kuchni, zwykle tłuste i krytykowane przed dietetyków. Od zeszłego roku spółka stopniowo odświeża menu oraz wprowadza sezonowe dania. Menu zimowe to głównie lekkie dania nastawione na spalanie nadmiaru poświątecznych kilogramów. Zniknęło najbardziej typowe czeskie danie – gulasz wołowy z knedlikami. Na pociągi RailJet została rozszerzona oferta modnych w pewnych kręgach napojów firmy Starbucks. Natomiast całkowicie została wycofana obsługa gastronomiczna z ekspresów Praga-Żylina. ČD tłumaczą, że jest to spowodowane odcinkowością potoków pasażerskich – pociągi te są zwykle używane w funkcji dowozowej, podczas gdy dla podróży całorelacyjnych są wybierane raczej pociągi Pendolino lub konkurencyjnych spółek.