PKP Cargo szuka osoby na stanowisko prezesa

18 grudnia 2013 | Autor:

Rada nadzorcza PKP Cargo we współpracy z doradcą rekrutacyjnym ogłosiła wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko prezesa zarządu.

Fot. Mikołaj Manowski

Osoby zainteresowane kandydowaniem na stanowisko prezesa PKP Cargo  mogą zgłaszać swoje kandydatury do 20 stycznia 2014 r. Otwarcie zgłoszeń nastąpi tego samego dnia.

Rada Nadzorcza informuje, iż kandydaci w postępowaniu kwalifikacyjnym zostaną poddani ocenie i weryfikacji pod względem wymogów formalnych przez firmę doradczą MMA (AMROP) i Komitet ds. Nominacji PKP Cargo, zaś ocena kwalifikacji kandydatów zostanie dokonana w toku rozmów kwalifikacyjnych.

Rozmowy kwalifikacyjne kandydatów z Radą Nadzorczą, przy udziale doradcy, zostaną przeprowadzone w dniach 27 stycznia – 1 lutego 2014 r. we wskazanym przez doradcę miejscu.

Zagadnienia podstawowe będące przedmiotem rozmowy kwalifikacyjnej:

• wiedza o zakresie działalności PKP Cargo oraz o sektorze, w którym działa spółka,
  • znajomość zagadnień związanych z zarządzaniem i kierowaniem zespołami pracowników,
  • znajomość zasad funkcjonowania spółek handlowych, ze szczególnym uwzględnieniem spółek z udziałem (pośrednim lub bezpośrednim) Skarbu Państwa, zasad wynagradzania, ograniczeń prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne oraz znajomość zasad nadzoru właścicielskiego,
  • doświadczenie niezbędne do wykonywania funkcji członka zarządu w spółce,
  • wiedza z co najmniej jednego z zagadnień określonych w odniesieniu do innego członka zarządu: rachunkowość, ocena projektów inwestycyjnych, finanse przedsiębiorstwa, audyt i kontrola finansowa przedsiębiorstwa, analiza rynku i konkurencji, marketing, promocja, sprzedaż, public relations, zasady i przepisy prawa pracy, rola zarządu w relacjach z przedstawicielami pracowników, zbiorowe stosunki pracy, polityka rekrutacyjna, system ocen i motywacji, szkolenia i rozwój pracowników, pozostałe kwalifikacje odpowiadające zakresowi kompetencji i obowiązków członka zarządu,
  • inne kwalifikacje odpowiadające zakresowi kompetencji i obowiązków prezesa zarządu.

Szczegółowe informacje dotyczące pozostałych wymogów określonych w ogłoszeniu znajdują się na stronie internetowej PKP Cargo.