Jak nieoficjalnie dowiedział się „Kurier Kolejowy”, pasażerów Pendolino ma obsługiwać więcej pracowników wagonu restauracyjnego Wars. Każdy skład ma dysponować 6-osobowym personelem. Co na to franczyzobiorcy?
Z nieoficjalnych informacji, do których dotarł „Kurier Kolejowy” wynika, że w każdym EIP będą 4 osoby z obsługi barowej oraz dwie dedykowane do sprzedaży obwoźnej napojów i przekąsek.
O ile oczywiście na te zmiany zgodzą się współpracujący z Warsem franczyzobiorcy, dla których zatrudnienie dodatkowych pracowników do obsługi pasażerów może się wiązać z większymi kosztami.
Informacjom o zwiększeniu obsługi Warsu w Pendolino do 6 osób zaprzecza Iwo Orzełek, kierownik zespołu marketingu w Warsie.
– Docelowo w każdym składzie będzie 5 osób obsługi gastronomicznej – informuje Iwo Orzełek.
Dodaje również, że obecnie Wars przygotowuje się do obsługi modułów barowych w pociągach Express InterCity Premium (Pendolino), a wszystkie działania prowadzone są zgodnie z planem.
– Za serwis gastronomiczny na pokładach nowych składów będą odpowiedzialni franczyzobiorcy – mówi przedstawiciel Warsu. – Oferta biznesowa Warsu spotkała się z zainteresowaniem, zarówno obecnych, jak i nowych franczyzobiorców. W ramach współpracy ze spółką Wars franczyzobiorcy otrzymują kompleksowe wyposażenie sekcji barowej w składzie pociągu, wsparcie w realizacji sprzedaży usług, jak menu, stałe zaplecze magazynowe, możliwość zakupu towarów w hurtowniach Wars, a także wsparcie w procesie rekrutacji personelu i zaawansowany system szkoleń – dodaje.
Iwo Orzełek zapewnia również, że poczęstunek w Express InterCity Premium będzie zawierał gorące napoje.
– W ramach poczęstunku do wyboru będą zarówno napoje ciepłe (kawa z ekspresu dla pasażerów I klasy i rozpuszczalna dla pasażerów II klasy oraz herbata czarna lub zielona), jak i zimne (woda lub sok) – mówi kierownik zespołu marketingu w Warsie. – Dodatkowo każdy pasażer otrzyma słodki poczęstunek.